Do it right! Stil pentru succes

1. COD VESTIMENTAR PENTRU SUCCES

În mediul business nu ai două ocazii de a face o primă impresie bună. Nu vorbim de aparențe și personalități inventate pentru a susține o singură întâlnire de business, vorbim de programul de lucru de birou, acel faimos 9 – 17, sau 8 – 16. Indiferent de marja de orar trebuie să îți structurezi o ținută și un cod vestimentar care să încurajeze și să sublinieze succesul pe care ți-l dorești.


Bunul gust și stilul nu se întrețin cu mari sume de bani, în schimb ideea de opulență, da.


Calitatea, într-adevăr cere uneori un buget superior, însă acest aspect nu este fundamental adoptării unui cod vestimentar care să exprime propria personalitate și profesionalismul împletit cu năzuința succesului. Criteriul de superficialitate cu care deseori sunt identificați cei care mizează pe aspectele stilului de bun gust a fost și este în continuare inventat de caracterele lipsite de verticalitate și conduită socială.

”Haina” îl reprezintă pe profesionist, pe omul de succes, pe cel care știe că este obligat să aplice elementele de identificare vizuală, propriei personalități, pentru a deveni eligibil asocierilor conceptului succes. Precum David Brink indica, ”Un om de succes este acela care poate construi o fundație solidă cu cărămizile pe care alții le aruncă în el.” , dacă vrei succes, atunci îmbrăcă-te pentru succes, chiar împotriva opiniei generale!

Big YES

1396304434781_the-gq-100-slideshow-article-4

Big NO

1396307510223_the-gq-100-slideshow-article-6

Costume largi, fără linie, costume prea scurte, prea ieftine sau croite pentru acum o decadă nu aduc nimic pozitiv imaginii pe care o proiectați. Cultura socială actuală a dezvoltat necesitatea de a folosi haina precum o carte de vizită. Acum, ”haina” nu mai are rolul de ambalaj, ea devenind un element de identificare, diferențiere și recunoaștere.


Investește în imaginea ta lunar la început.


Un costum bun la început, câteva cămăși de calitate superioara, pantofi, cravata, pantaloni de calitate, jachete, etc. Adoptă stilul personalității tale, găsește punctul de echilibru între comoditate și necesitatea construirii unei imagini de succes. Imaginea coerentă atrage încrederea în sine. Puterea de auto-convingere atrage privirile și interesul celor din jurul tău. Interesul celor din jur clădește reputația ta. Reputația ta este punctul de plecare spre o cariera în ascensiune.

Fii coerent în stilul tău vestimentar. Fii coerent în pregătirea ta profesională. Construiește-ți succesul începând cu imaginea ta vizuală. Întocmai formarea identității unui brand comercial, clădește-ți o marcă personală de încredere.

Succesul însă nu stă numai în cod vestimentar. Dacă crezi că a fost greu până ai reușit să îl identifici și să-l adopți ca element reprezentativ, următorul punct te va pune serios pe gânduri…

2. TĂCERE, RESPECT ȘI CONSISTENȚĂ PENTRU SUCCES

De ce tăcere?! Suntem cu toții sătuli de cei care vorbesc pe coate, lipsiți de substanță, doar de dragul de a vorbi. În doua minute de la intrarea într-un birou poți ști despre unul care nu are habar de succes, unde locuiește, cine este amanta lui, banca emitentă al cardului de credit și chiar pinul de acces. Dacă ar fi să alegi între unul care vorbește în timpul primelor două minute de întâlnire și unul care nu vorbește, pe criteriul încrederii transmise, care ar fi alesul tău?! Ca titlu personal, prefer tăcerea consolidată înaintea vorbăriei fără substanță…

Alt element de consolidare a unei cariere de succes îl reprezintă controlul exercitat asupra zâmbetelor aiurite. Omule, nu este nevoie să îți expui dințișorii de câte ori zboară o muscă prin cameră! Rânjetul acela tâmp pe care îl afișează majoritatea crezând că așa vor transmite o anumită stare de apropiere sau de falsă curtoazie este total neapreciat în mediile de succes. La o întâlnire de afaceri, la o masă unde tot vine un ospătar și aduce și pune și întreabă, nu trebuie nici să-i zâmbești, nici să-i mulțumești la fiecare gest. Lasă-l să-și facă jobul în condiții. Mulțumește-i la sfârșit cu acel 20% pentru atenție și servicii. Crede-mă, va aprecia mai mult și va aștepta prezența ta cu nerăbdarea omului ce se știe prețuit!

Zâmbește rar și doar atunci când merită situația. Sfat generalist; zâmbește numai când surpriza are o natură mai senzuală decât o masă de afaceri…Dacă nu arunci cu zâmbetele în stânga și dreapta nu înseamnă că nu respecți. Dacă nu vorbești aiurea la o întâlnire nu înseamnă că ești lipsit de curtoazie.

Fii atent la detaliile de protocol, folosește memoria în mod maestral, memorează numele celor din jurul tău pentru a te diferenția clar de ceilalți. Studiile sociologice susțin ideea că în mai puțin de 30 de secunde se uită numele celor pe care îi cunoști în circumstanțele întâlnirilor business. Depinde numai de tine! Dacă vrei să te diferențiezi, dacă vrei să iți urmezi calea succesului coerent, atunci trebuie să faci eforturi și să reții toate numele posibile la orice întâlnire de afaceri. Ca bonus poți ține minte și detalii legate de familie, mai ales copii!

Al treilea element important pentru o carieră susținută de succes este aspectul veridicității. Dragilor, nu mințiți! Minciuna este cea mai ușoară formă de a-ți pierde credibilitatea și respectul celor din jur. Marea plasă pe care ți-o iei când tot inventezi, căci aceasta este plăcerea mitomană supremă, să pleci de la o fărâmă de adevăr și să te auto-convingi că poți inventa mai mult și mai mult. Greșit, total aberant și o investiție neinspirată pentru cariera ta. Imaginea deformată pe care o creezi în jurul persoanei tale tinde să se destrame odată cu trecerea timpului. Mizați pe coerență și consecvență!

Recapitulăm! Pentru a construi bazele unei cariere de succes avem nevoie de:

1. substanță și pregătire profesională;

2. dezvoltarea unui cod vestimentar propriu, în concordanță cu personalitatea noastră însă bazat pe calitate vestimentară și imagine contextuală ”de milioane”;

3. tăcerea este mai prețuită decât vorbăria goală;

4. zâmbește numai la surprizele din spatele ușilor închise;

5. respectă și vei fi respectat;

6. nu face din minciună o carieră. Va fi scurtă și te va dezamăgi profund.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s